Magyar szürke szarvasmarhahús eladás

Az állatok a Hortobágyi pusztán a Hortobágyi Nemzeti Parkban és a hozzá csatlakozó Natura 2000 területeken extenzív körülmények között legelnek. Télen is a pusztán, a Nagyálomzugi és a Debreceni várostanyán élnek. Téli kiegészítő takarmányuk a legelőn nyáron kaszált széna.

„Magyar szürkemarha hús”

(részlet „a termékek földrajzi árujelzőinek közösségi oltalmára irányuló eljárásban benyújtott kérelem”-ből)

A termék leírása

A termék típusa

Az 510/2006EK tanácsi rendelet 1. cikkének árufelsorolásában:
1.1 csoport: Friss hús (valamint vágási melléktermék és belsőség)

A „Magyar szürkemarha hús” jellemzése és bemutatása:

A „magyar szürkemarha hús” elnevezés kizárólag Magyarországon, extrém-extenzív viszonyok között tartott, bizonyítottan magyar szürke szarvasmarha fajtából származó, fajtaazonos és fajtatiszta egyedekből nyert hús vonatkozásában használható.

A termék bemutatása során felhasznált kutatási eredmények mind igazolják a „Magyar szürkemarha hús” kiemelkedő beltartalmi értékeit, illetve minden más marhahústól eltérő ízvilágát és minőségét.

A „Magyar szürkemarha hús” biokémiai, fizikai és érzékszervi tulajdonságainak bemutatása:

A hús legszembetűnőbb tulajdonsága sötét-élénkvörös színe, ami a nagy pigmenttartalmának köszönhető. A hús a színe alapján is megkülönböztethető, mivel izom pigmenttartalma meghaladja a más marhahúsokban mért értékeket, így lényegesen sötétebb tónusú a többi marhahúsnál.

A „Magyar szürkemarha hús” csepegési vesztesége minimális, állaga száraz-rostos, ami a hagyományokra épülő, extenzív járatva legeltetés eredménye. A kizárólag levegőn tartott állatok húsa minimális mennyiségű izmon belüli faggyút tartalmaz (<1,2) ami előnyösnek minősül az egészséges táplálkozás tekintetében.

A „Magyar szürkemarha hús” jól lázható márványozottságát inkább kötőszöveti, mint az intramuszkuláris faggyú okozza. A „Magyar szürkemarha hús” szárazanyag tartalma magas. Jóval kevesebb vizet tartalmaz a standard húsmarhafajtákénál, ezért kevésbé esik össze a főzés során. Szokatlan, kissé savanykásabb, a vadhúsokéhoz hasonló íze eltér a megszokott ízektől.

A „Magyar szürkemarha hús” zsírsavösszetétele további előnyöket jelent az egészséges táplálkozás tekintetében, mivel kísérlettel is igazolt, hogy az extenzíven takarmányozott magyar szürke hízóbikák húsában a többszörösen telítetlen zsírsavak szignifikánsan nagyobb arányban fordulnak elő, mint az intenzíven tartott csoportokéban. Ezen túlmenően a többszörösen telítetlen zsírsavakon belüli két zsírsavcsoport aránya ((n-6)/(n-3)) az extenzíven takarmányozott Magyar szürke fajta esetében (3:1), ami jobb, mint a megfelelőnek tartott és a holstein-fríz fajtáknál extenzív takarmányozással elért (4:1) arány. Mivel ez az arány az intenzíven hizlalt csoportok esetében (9:1), illetve (10:1), ezért elmondható, hogy az n-6 és az n-3 zsírsavak aránya - a humán táplálkozás szempontjából - az extenzíven takarmányozott Magyar szürke fajta esetében a legkedvezőbb.

A „Magyar szürkemarha hús” sötétebb színe, az egységes, tömör és szárazabb állománya elnyerte a fogyasztók tetszését. Összességében íz tekintetében megállapítható, hogy a fogyasztók számára a „Magyar szürkemarha hús” szokatlan, szárazabb, erősen rostos jellege, vadasabb íze eltér a megszokott ízektől, egyedisége nem megkérdőjelezhető.

A természetes pusztai körülmények között tartott állatokat minősített (EU) vágóhídon vágatjuk és csomagoltatjuk. A csomagoláson fel van tüntetve a vágás, a szavatosság ideje és az állat egyedazonosítója. A hús a vágóhídon előhűtött vagy előfagyasztott állapotban kerül átadásra.